6 Eylül 2016 Salı

Stresi Nasıl Yeneriz?

stres
Günümüz beyinleri her ne kadar istemesek de stres altında ezilmeye mahkum denebilir. Yaşam kalitemizi düşüren sıkıntıdan sıkıntıya sokan bu illet çoğu hastalığın da çıkış noktası konumunda. Ancak uzmanlar stresin azaltılıp sıkıntılardan olabildiğince uzaklaşılabileceği konusunda bazı yöntemler uygulanmasını öneriyor.  Pekala günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkileyen ve hatta genel sağlığımızı yadırganmaz derecede riske sokan stres faktörünü nasıl yenebiliriz? Bu sorunun cevabını arayacağımız uzman yorumlarına kendi görüşlerimizi de kattığımız yazımıza başlayalım.

İşte Stressiz Bir Yaşamın Püf Noktaları;

  • Yürüyüşe Çıkın: Attığınız her adımda kafanıza takılan stres yaratan konuyu unutmaya çalışın. Dakikalar sonra farkedeceksiniz ki kafanızı kurcalayan tek şey bir sonraki atacağınız adım olacaktır. Uzmanlar stresin hat safhada olduğu anlarda o konuda yoğunlaşmanız gerekmiyorsa yürüyüş yapılmasının çok faydalı olacağının altını çizmektedirler. Dolaysıyla stresin en büyük düşmanları arasında yer alan yürüme etkinliği genel sağlığınızın korunmasında ve kendinize vakit ayırmada basit ama önemli bir konuma sahiptir.
  • Notalara Odaklanın: Stresi atlatmanın etkili yöntemlerinden biri de müzik dinlemektir. Uzmanlar müziğin beyin üzerinde rahatlatıcı ve yenileyici etkiler bıraktığı kanısındadır. Ama müzik var müzik var tabiki. Bazı müzikler, sesler, notalar insanları aksine stres altına almak gerilimi arttırmak içindir. Bizim bahsettiğimiz müzik söz içermeyen, notaların zihninizde dans edebileceği tarzda. Klasik tarz müzikler bu konuda tercihiniz olabilir. Hatta bu müzik tarzını alışkanlık haline getirmek sizi daha huzurlu bir insana çevirecektir.
  • Egzersiz yapın, Hareket edin: Kilolarca halter kaldırmaktan, kendinizi zorlayarak su gibi ter içinde kalmaktan bahsetmiyoruz tabi ki. Basit esneme hareketleri ile kaslarını gevşetmek bile stresten sizi bir nebze uzaklaştıracaktır.
  • Alkol ve Sigaraya Yönelmeyin Aksine Uzaklaşın!: Sakın çok derdim var alkol almalıyım sigaraya başlamalıyım diye düşünmeyin. Bu iki seçenek de sizi anlık rahatlamaya götürecek olsa da öbür sabah kalktığınızda her şeyin daha kötüye gittiğini kendiniz tecrübe ediyor olacaksınız.

Stres İle Mücadelede Ne Zaman Profesyonel Destek Alınmalı?

Yukarıda bahsettiğimiz basit yöntemler sizde hiç bir etki yaratmıyorsa ve artık bu stres altında kalışınız fiziksel belirtiler vermeye başladıysa gecikmeden bir hekimin kapısı çalınmalıdır.
Sizi Strese Sokan Olası Durumlar
Size strese dolayısı ile depresyona sokabilecek karşılaşılması olası ve kaçınılmaz olaylar;
  • İş yaşantısındaki düşüş ve ya işsizlik
  • Sosyal ilişkilerinizde yaşanan anlaşmazlıklar
  • Bazı psikiyatrik hastalıklar
  • Yoğun kullanılan tıbbi ilaçlar
  • Ekonomik sorunlar, borçlar vs.
  • Karar vermeniz gereken geri dönüşü olmayan konular
  • Şehirleşme, kalabalık arasında boğulma
  • Ciddi sorumluluklar
Yazımız ile stresi yenmenin yolları başlığı altında siz değerli okurlara tavsiyelerde bulunduk. Daha kaliteli bir hayat için size yardım edebildiysek ne mutlu bize.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder